Japanse duizendknoop
De Japanse duizendknoop is de meest voorkomende ‘binnendringer’ in particuliere tuinen. Is de plant eenmaal ’binnen’, dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen. Dat is jammer, want de sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop kunnen schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen.
Hoe herken je de Japanse Duizendknoop?
De Japanse duizendknoop is een vaste plant die wel 4 meter hoog kan worden. Je herkent de aan zijn stengels, die wel wat lijken op die van bamboe. De stengels zijn hol van binnen, bestaan uit vakjes en zijn groen met roodachtige vlekjes. De plant heeft grote hartvormige bladeren en in augustus en september bloeit hij met crème witte bloemen. De naam duizendknoop verwijst naar die vele knopen die de plant telt.
Japanse Duizendknoop in eigen tuin
Tref je de Japanse Duizendknoop aan in je eigen tuin? Ga dan zeer zorgvuldig en actief aan de slag om de plant te verwijderen. Bekijk de video waarin Geert Draaistra van de gemeente Leeuwarden uitlegt wat je kunt doen tegen de woekerplant. In het groenafval groeit de plant namelijk gewoon door en verspreidt zich zo weer verder.
Wat doet de gemeente tegen de Japanse Duizendknoop?
Sinds 2019 registreren we groeilocaties van de Japanse duizendknoop digitaal. Dat helpt om de plant heel gericht te bestrijden. Groenmedewerkers van de gemeente maaien de Japanse duizendknoop af en graven de wortels en de grond af tot een diepte van 50 cm. Daarna zetten we weer schone grond terug. De volgende stap is steeds de nieuwe planten op die plek direct weghalen. Dit doen we regelmatig om zo de plant ’uit te putten’.
– Bij het bestrijden van de Japanse duizendknoop doen wij er alles aan om verdere verspreiding te voorkomen:
– We maaien liever niet, maar als het niet anders kan, maken we de gebruikte machines daarna extra goed schoon.
– De met Japanse duizendknoop besmette grond (wortels, zaad) verwerken we apart.
– Onze medewerkers controleren hun kleding zorgvuldig, zodat ze geen resten van de plant verspreiden via hun kleren.
Let op!
Gooi (delen van) de Japanse Duizendknoop NOOIT in de groene container, maar altijd in de grijze container.
Proeven met de Japanse Duizendknoop
Er lopen een aantal proeven met de bestrijding van de Japanse duizendknoop in de gemeente:
– Composteren, waarbij resten van de plant tot minimaal 55 graden moeten worden verhit;
– De plant “verdrinken” onder water;
– Duizendknoop uit de grond halen met een bak met een borstel;
– Duizendknoop afdekken met plantaardige Herbie Korrels;
– Duizendknoop verpulveren met de stobbenfrees;
Deze verschillende methoden worden constant gemonitord en de zo opgedane kennis wordt uitgewisseld met andere terreinbeheerders.
Melden Japanse Duizendknoop
Zie je de Japanse duizendknoop op openbaar terrein? Je kan een melding doorgeven via je smartphone. Maak hiervoor gebruik van de gratis MijnGemeente app. Ook kan je een formulier invullen op www.leeuwarden.nl of bellen met 14058